About Me

My photo
" saya adalah saya . awak adalah awak . saya adalah seorang perempuan . awak adalah seorang lelaki . saya punya impian tersendiri . awak juga ada impian kan ? saya nak capai impian saya . awak nak capai impian awak . sekarang saya disini , awak disana . di kesempatan akan datang saya dan awak akan dipertemukan . jumpe nanti ! " "Sepasang kasut saya hilang sebelah , tapi saya pasti satu hari nanti saya akan jumpa kasut yang hilang itu - Awak "

alert

Pemilik blog ini sangat cuai ketika memandu keyboardnya . Oleh yang demikian , sebarang TYPO adalah amat dikesali . Kelajuan memandu adalah tahap 240 km/j . Segala kesalahan adalah amat dikesali . Sekian .

Tuesday, December 10, 2013

'TOL' DI KENDURI

Sabtu lepas aku pergi bersama rombongan cik kiah ke Johor . kenape Johor ? sebab memang nak pegi sanelah . tapi , dia punye perjalanan nak kesane memang kematu punggung hoi . 10 jam mak kau ! rase macam balik ganu deyh ! pejam celik pejam celik bilenye lah nak sampai kan . sabar je la duduk dalam bus .


atas sebab kemalangan jalanraya di highway , kami terpakse cari jalan lain nak sampai ke Johor seperti yang dirancang . kalau tidakk , memang kenduri atas highway jelah . makan tar jalan , minum air bus tu ha . perghhh kau memang sangat kejam tau dak ! hahaha


Okey cerita pasal 'tol' kenduri mesti korang paham ape yang aku nak sampaikn ka . hee kalau tak paham jugak , mari hentak kepala kat dinding . apehal la susah beno nak paham . aku plak kejam . 'tol' yang aku maksudkan ni yang pengantin lelaki kene lalui sebelum jumpe dan sanding dengan pengantin perempuan . Aku tak pasti sama ada ini tradisi atau saje buat sesuke nak bergembira di majlis raja sehari ni . Yang pasti masih ade lah yang buat macam ni .


Majlis kenduri kawen anak buah aku . hek eleh anak buah dah sampai seru kawen naik pelamin , tang makcik dia nie bile pulak nak kawen hoi . senang je jawapan bile orang Tanya bile nak kawen , jawapanye tunggu anak mak cik yang kaya tuh bankin kan duet dalam akaun saya untuk tanggung kos majlis perkahwinan saya yang grand itu . hahaha demand kau jah kan . tidak lah macam tu sekali sebenarnye . lowprofile je aku ni .


'tol' pertama yang perlu dilepasi

sebelum tu kene minum air , kate pakcik sebelah tuh air garam . tak tau motif ape

'tol' kedua


setelah Berjaya merobohkan 'tol' pertama
Masih wujud tradisi atau sekadar suke suke . jawapan tuh kene Tanya pade tuan punye diri . Kalau sekadar suke suke biar berpada . sebab dari sini kite bole dengar bende yang tak enak . siap makcik sebelah kate , "banyak sangat tol, jom lah balik" . see da terang lagi bersuluh . biar perpada dengan apa yang kite lalukan . maybe sekadar suke , tapi jangan sampai menyusahkan orang lain . maaf pada yang berkenaan .


senahkepoci: tol kat Malaysia ni dah cukup banyak rakyat Malaysia laburkan , tapi kat kenduri ade tol special sikit . harga tol ni depends kat orang tu . kalau naseb baik tol duet besar klau naseb tak bak tol duet kecik . hehehe

Saturday, November 30, 2013

TIRAI AKHIR TAHUN

ucapkan selamat tinggal pade november , sila tegur hai pada disember . buat november , sila jangan nangis membazir air mate berbaldi baldi okey . nanti tahun depan kite jumpe lagi . sebab aku dah rindukan disember giler . 


kalau disember aku menetap kat terengganu , tahun ni dan tahun tahun akan datang bile disember datang aku harap aku masih di selangor . bile teringatkan semua kenangan kat terengganu rase nak nangis . tapi semua kenangan tuh aku simpan ikat ketat ketat letak dalam hati . mane mungkin semua kenangan tu datang lagi kan . nanti rindu , ingatlah kawan kawan sebilik , kawan kawan kos mate dulu . 


disebabkan jauh dari keluargalah sokongan dari kawan kawan aku perlukan . memang aku tak nangis depan korang mase tuh , tapi sometime setiap malam ingat family yang jauh buat air mate tetibe jatuh . huarghhh tak gentleman langsung aku . akhirnye air mate perempuan jatuh . bukan dipinta , tapi secara tak sengaja .


dalam bulan disember jugaklah , aku try check semua wishlist tahun ni . sama ada tercapai atau sekadar wishlist je . kalau yang tercapai alhamdulillah . kalau yang belum tu kene usaha lebih lagi . dapatkan jugak . orang kate jangan tamak . tapi demi wishlist aku , aku rase biar tamak janji puas hati . bila puas hati hidup kite pun happy . ye tak kengkawan ? korang soal hati korang sendiri lah . sebab bagi aku , kalau wishlist aku tercapai , memang aku happy . macam budak kecik dapat gule gule . melompat tinggi .


tapi most paling penting dalam bulan disember ni ape agaknye eh ? siape bole teka nanti aku bagi hadiah . hadiah tu kau hanya boleh redeem bile kau tunjuk ic dekat aku , aku percaya kau dan kau boleh dapat hadiah istimewa dari aku berupa percutian bersama family di rumah sendiri , tidak ade sponsor dan jimat ! itu paling penting . lambatnye korang nak jawab kan . nanti sampai ke sudah entri aku tak habis cite hoi . the jwapan is BONUS . korang pun mesti bonus jugak kan ? meh lah belanje aku . kesian aku tak ade sape nak belanje .


aku pun tak tau aku dapat bonus ke tak . kalau dapat alhamdulillah , kalau tak dapat bukan rezeki aku lah kot kan . tapi kene keje rajin rajin nanti barulah boss nak bagi bonus kan ? ni kalau keje pun malas , gaji nak bonus memang mimpi siang hari lah kau ni . usaha perlu seiring dengan pergerakan dan setimpal dengan gaji . ha gituuu .

senahkepoci : akhir tahun orang ramai pegi holiday , tak kurang yang kawen akhir tahun pakej honeymoon ke new zealand ke kan . rezeki korang la macam tu weyh . aku tumpang tengok bahagia korang . bonuskalau nak share okey jgak tu .

HUJUNG BULAN

setiap kali hujung bulan mesti serabut . tiap kali serabut mesti hujung bulan . tapi kalau serabut tak payah tunggu hujung bulan kot . setiap hari tengok muka orang yang sombong pun aku dah serabut . macam sabut kelapa . susah nak dileraikan .


tapi kenape hujung bulan je ? bukan hujung bulan ke rase nak happy happy sikit . yela , nak gaji . nak pikir apelagi . tggu boss masukkan duet dalam akaun kan dah happy ! yeay , thanks alot boss . tapi sebelum dapat gaji hasil titik peluh sebulan tuh , mesti kene usaha keras sikit . mane boleh nak senang je . kate makan gaji bute pulak nanti . tak elok lah macam tu . kate kak mas , rezeki tak berkat . ishh , tak nak lah macam tu kan . kite kerja biar setimpal . 




kenape hujung bulan kerja pun jadi lambat . serius aku tak paham dengan orang sekeliling nie . tapi time time ni lah orang akaun macam aku mula nak meroyan kalau kerja loading je . dah tu bilenye kami nak closing ? ingat company ni ayah aku punye ? kalau ayah aku punye pun aku nak korang semua closing awal . jangan lelambat . kang bankrap company ayah aku sape yang nak tanggung aku pulak kan ?


sesiap sedialah orang orang yang berkenaan dengan perangai meroyan kami bile hujung bulan ye . baik yang sibuk nak rebut printer , sibuk nak rebut mesin potostat . meroyan habis . sampaikan nak pegi toilet pun kiteorang postpone . *sila jangan tiru aksi ini , kerana membahayakan kesihatan* . kadang hujung bulan jugak selera makan dah tersekat . busy risaukan keje siap ke tak . closing tetap closing . kalau closing jatuh public , memang rezeki aku kerja time korang seoronok melayan kerenah anak , date dengan pakwe/makwe . sedangkan aku , abaikan pakwe duduk depan pc keyin keyin keyin keyin sampai siap . time ni memang aku pantang dikacau . siap aku meroyan habiskan menanah telinga kau dengar . hahaha


orang operation pun stress nampak kami si orang akaun kerja sampai petang . selalu tepat je mase waktu balik dah beratur depat mesin punch kad , yelah kami masih punch kad lagi bukan gune swap kad mcm korang tu . so punye panjang beratur kalah orang order mcdonals tau . 


senahkepoci : biarlah kelam kabut kami , kami tetap cool bile kene marah . hujung bulan nielah bole nampak perangai sebenar . nak nak yang suke gelabah keje takut tak siap . 


Thursday, November 28, 2013

TERIMA KASIH UNTUK SEMUA

malam bakal melabuhkan tirai . sedangkan aku , masih leka menaip keyboard . padehal esok nak keje . kang bangun lambat boss kate gaji kene tolak . oooyemmgeyyyy . habis gaji aku nanti weyh asyik kene tolak je . tapi selalu aku datang awal tau ke opis . dalam 820 atau paling lambat 830 . so masih tak dikire lambat lah kan ?

opismate opismate aku semuanya baik . mostly dah kawin . dalam opis tuh hanya aku yang single but not available . kalau available nanti aku suruk korang semua isi borang eh . hee

semua opismate aku kaki jalan . bukan je kaki shoping , kaki makan , kaki jalan . bukan kaki yang makan . tapi nie pegi makan angin . dengar cite , tahun lepas pakat reramai pegi medan berjalan hoi . yang ade laki dengan anak anak terpakse ditinggalkan . kesian dieorang . yang mak mak ni pulak sibuk berjalan . syok la rase macam anak dara gitueww . 

even kemana pun dieorang pegi , dieorang tetap tak penah lupekan kawan kawan opis yang tekun bekerja dikala dieorang sibuk holiday . so , nanti ade la yang bagi cenderahati sikit . yang macam macam jenis ade au . ikot bajet dan tempat yang dituju lah .

 from kak adaa : vietnam .
 from kak faza : sabah
from kak jun : medan 


orang kate tempat kerja kami berbau , fine kami redha kalau itu rezeki kami . tapi jangan heran duet gaji kami tuh boleh bawak pergi melancong laa . nak kemana ? just tempat tiket flight then boleh holiday sepuasnya . kami pun macam orang lain . bukan asyik pikirkan kerja je . still nak rehat , release tension .

senahkepoci : holiday dalam malaysia pun tak habis lagi . nak ke over the sea plak . kalau ade rezeki ape salahnya . tuah ayam nampak dikaki , tuah manusia sape tahu kan ?

WELCOMING WITH NEW ONE

hai . kemana perginya hilang blog yang lame ? maaf . telah diprivatekan atas sebab sebab tertentu . maka dengan itu blog yang baru bakal digantikan . taraaa . ini dia blog pengganti . bak kate pepatah , patuh tumbah hilang berganti . cewahhh .

mari kite menyanyi lagu black - teman pengganti .

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini

Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka
Beberapa purnama dulu cinta bertahta

Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
Dalam dunia yang maya, prejudis dan biasKita tak terlepas dari terkena tempias

Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahamiKau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir

Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *
Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan

Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri
Lagu ini yang terakhir aku sajikan

Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hatiYang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti
Aku kan pergiBertemu kekasih abadi

Tiba masanyaKau cari teman pengganti

sudah habis feeling ? menangis tadah air mate kat baldi tak ? so dapat berape bekas ? hewhew . 


senahkepoci : yang hidup pasti akan mati . yang hidup teruskan kehidupan . doalah untuk yang telah pergi .